Gejala umum Kanser Otak

Kanser otak umumnya mempunyai gejala yang sukar dikenali kerana ia mungkin sangat serupa dengan penyakit ringan lainnya. Itulah sebabnya ramai orang yang mempunyai kanser otak selalunya terlambat didiagnosis dan akhirnya, terlambat mendapatkan rawatan.

Disebutkan dari hellosehat.com, merangkum tujuh gejala kanser otak. Ini berguna supaya anda dapat mengenal pasti pelbagai gejala yang biasanya disebabkan oleh kanser otak. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan rawatan lebih cepat.

Kejang

Kejang adalah salah satu daripada gejala kanser otak yang pertama, terutamanya jika anda tidak pernah mengalami kejang sebelumnya. Ini disebabkan oleh tumor kanser yang mengganggu otak untuk membuat sel-sel saraf otak berfungsi dengan tidak terkawal, dan menyebabkan anggota badan anda bergerak secara tiba-tiba jerking.

Gejala kejang tidak selalu malignan. Anda mungkin mengalami kejang yang teruk di seluruh badan, menggeletar (berkeringat) di bahagian badan tertentu, kekakuan satu anggota badan, atau sensasi sengit di satu bahagian muka. Kejang juga dapat berupa perubahan sensasi (penglihatan, penciuman, atau pendengaran) tanpa kehilangan kesedaran, bengong sesaat, mata terbeliak sekejap, atau tanda lain yang tidak disedari pesakit bahkan orang di sekitarnya.

Sakit kepala

Di samping kejang, sakit kepala adalah satu lagi gejala awal yang timbul daripada kanser otak. Bagaimanapun, apakah perbezaan antara sakit kepala kanser otak dengan sakit kepala biasa?

Menurut Mike Chen, ahli bedah saraf di Hospital City of Hope di California, sakit kepala boleh menjadi gejala kanser otak apabila tiba-tiba, berlaku secara berterusan, dan cenderung menjadi lebih buruk kerana ia tidak dirawat.

Tanda-tanda sakit kepala pada kanser otak juga sering berlaku apabila anda bangun pada waktu pagi, kerana tekanan otak meningkat semasa berbaring di tempat tidur untuk jangka masa yang lama.

Keparahan sakit kepala boleh berbeza-beza, bergantung kepada saiz tumor kanser atau seberapa cepat tumor tumbuh.

Kelemahan dan kebas

Setiap isyarat dikawal dan dikawal oleh otak. Kewujudan tumor kanser boleh mengganggu kerja otak ini, menyebabkan tubuh kehilangan fungsi gerakannya. Kelemahan badan boleh berlaku di satu pihak sahaja atau kedua-duanya.

Kanser otak juga boleh menyebabkan tubuh merasakan mati rasa atau kesemutan di tangan dan kaki. Kebas dan kesemutan terjadi kerana tumor berkembang di dalam batang otak, tempat otak disambungkan ke saraf tunjang.

Perubahan visi

Tumor otak yang menyerang atau berhampiran saraf mata boleh menyebabkan penglihatan berganda, penglihatan kabur, dan kehilangan penglihatan yang beransur-ansur. Anda juga boleh melihat titik putih atau cincin yang terapung dalam penglihatan anda.

Tetapi malangnya, kebanyakan orang tidak menyedari masalah penglihatan seperti gejala kanser otak. Anda bahkan mungkin tidak begitu memberi perhatian kepada perubahan penglihatan mata anda sehingga anda terus-menerus mengalami keteledoran saat bekerja, misalnya kejedot tembok kerana salah menganggarkan jarak atau bahkan kemalangan kereta berulang kali.

Selain itu, keterukan perubahan ini dalam visi boleh berbeza dalam setiap pesakit kanser, bergantung kepada saiz dan jenis tumor.

Tukar ucapan

Ucapan yang mengganggu atau gagap, bercakap-cakap, dengan kesulitan untuk mengatakan nama objek itu apabila sudah di ujung lidah adalah gejala utama kanser otak lobus depan atau temporal. Lobes adalah kawasan otak yang berkaitan dengan fungsi motor bahasa dan pemahaman suara.

Kerosakan kognitif

Kanser otak boleh menyebabkan gangguan kognitif, seperti sukar mengingat, kepekatan buruk, mudah keliru atau bingung, kesulitan berfikir jernih, kesukaran memproses maklumat, dan kesulitan memahami apa yang orang lain katakan.

Kehilangan baki

Fungsi motor dan koordinasi badan dikawal oleh batang otak. Jika ada tumor ganas di bahagian otak ini, anda cenderung mudah kehilangan keseimbangan yang boleh ditandakan dengan rasa goyah apabila berdiri; berdiri condong ke satu pihak tanpa disedari; sering jatuh; menjadikannya sukar untuk berjalan, terutamanya dalam kegelapan.

Masalah keseimbangan juga merupakan gejala sclerosis berbilang senyap, itulah sebabnya gejala kanser otak sering salah didiagnosis. Oleh itu, rujuk doktor anda jika anda mengesyaki gejala di atas berlaku kepada anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *